Blog

Artikel stad.nl

 

 

In Ruurlo (Achterhoek) ligt Belevingspark CactusOase, een uniek stukje woestijn van 6000 m² onder glas. Hier vindt u tussen de 2500 verschillende soorten cactussen e.a. planten o.a. de kokerboom, vishaakcactus en Aloe vera. U komt diverse attracties tegen zoals indianenschilderijen, historisch boerenleven, vogels, westernstadje en modelspoortreinen.

Eigenaren van de CactusOase en de aloë-vera-winkel “Passie voor Leven” -waar u verzorgingsproducten kunt kopen- zijn de enthousiaste en gepassioneerde Anny van der Meer en haar man Bert.

 

Ik bel Anny, eigenaresse van de winkel “Passie voor Leven” in Stad.nl op om een afspraak te maken voor een interview. Aan de andere kant van de lijn hoor ik een enthousiaste en opgewekte stem: “Wat leuk! Ah joh, dat kan wel meteen hoor! Ik zit toch te wachten op een groep voor een rondleiding.” Een beetje overdonderd, want tja, onvoorbereid een interview afnemen is niet echt mijn stijl, probeer ik stiekem toch aan te sturen op een afspraak. Maar dat heeft weinig effect, sterker nog, Anny zit al midden in haar verhaal en een waterval van woorden tuimelt over me heen. Snel pak ik pen en papier en zonder ook maar één vraag te stellen ontvouwt zich voor mijn ogen het levensverhaal van een bevlogen tuindersdochter.

 

Anny werd in 1947 geboren als dochter van een Westlandse tuinder. “Studeren was er niet bij als tuindersdochter. Na de lagere school moesten we gelijk mee gaan helpen in het familiebedrijf.” In 1969 trouwde ze met tuinderszoon Bertus, nog steeds haar grote liefde. Anny: “Het was in de tijd dat iedereen cactussen voor het raam had staan, ken je dat nog? Op een gegeven moment werkte Bert als elektromonteur bij een cactuskwekerij. Hij nam me ermee naartoe om een kijkje te nemen. Oh, wat mooi. We besloten dan ook om zelf cactussen te gaan kweken.”

 

Het begon met het kweken van zaadjes in een klein kasje maar dat groeide al snel uit zijn voegen. Ze konden een stukje grond huren in de kas van de vader van Anny maar toen ook dit te klein werd besloten ze het echt goed aan te pakken en professioneel voor zichzelf te beginnen. In Halfweg, bij Amsterdam, vonden ze een geschikte locatie. “De zaken gingen goed en al snel moesten we weer op zoek naar een grotere kas.” Deze vonden ze in Ruurlo, een streek waarop Anny verliefd werd. Een bedrijf met 6000 m² kas en 2 ha. land. Genoeg om voor langere tijd vooruit te kunnen, althans dat was de gedachte. Het Verdrag van Schengen, waarbij de Europese grenzen werden opengesteld gooide 17 jaar geleden roet in het eten. De Zuid-Europese en met name Italiaanse cactussen waren veel goedkoper. De Nederlandse Cactussenhandel zakte in. Einde verhaal voor de cactuskwekerij van Anny en Bert? Nee!  

 

De moeder van Anny kwam met een idee. Ze zei: ”Ga jij maar vertellen over de cactussen. Je bent een vlotte prater en je weet alles van deze plant.” Dat deed Anny en ze doet het nog steeds. Inmiddels is de CactusOase geen kwekerij meer maar een goedlopend belevingspark waar jaarlijks  30.000 tot 40.000 bezoekers een fantastisch uitstapje beleven.

Ook kwam Anny in aanraking met de weldadige producten van Aloe vera. Ze begon met de verkoop van deze producten die ook haar zoveel energie gaven. Toch belandde Anny opnieuw in een dal toen haar zoon op 40-jarige leeftijd overleed. “Het was een erg zware periode voor mij. Ik was letterlijk even de weg kwijt”, aldus Anny. Haar schoondochter Jennifer attendeerde haar op Stad.nl en adviseerde haar in Stad.nl een winkeltje te beginnen. “Dat deed ik. Ik had er enorm veel lol in en het zorgde voor de nodige afleiding.”

 

Wie Anny’s winkeltje “Passie voor Leven” in Stad.nl bezoekt treft haar zelf aan achter de toonbank. Ze weet alles van de heilzame werking van de aloë-vera-plant en ze kan mensen dan ook prima adviseren. “Ik gebruik zelf veel aloë-vera-producten omdat het me energie geeft en het duidelijk bijdraagt aan een gezonde levensstijl.” Inmiddels is Anny ook een echte ambassadeur voor Stad.nl. Zo hangt er op haar druk bezochte park een poster van Stad.nl en deelt ze kaarten en kortingsbonnen uit. Op mijn vraag wat volgens haar de sleutels tot succes zijn antwoordt ze zonder ook maar één seconde na te denken: “Dat zijn passie, doorzettingsvermogen, positiviteit, geloof en vertrouwen. En, oh ja, zorg ervoor dat je met plezier werkt. Wanneer iets niet leuk is, het je geen vreugde geeft, stop er dan acuut mee.”