Wat is Aloe vera

ALGEMEEN

Oorspronkelijke herkomst:  Afrika, Arabisch schiereiland

De naam Aloe is waarschijnlijk afgeleid van het Arabische woord ‘alloeh’ of het Hebreeuwse woord ‘allal’, die beide ‘ bittere substantie’ betekenen. In Afrika noemen ze de plant ‘Aalwijn’, wat eveneens ‘bitter sap’ betekent.

Tot het geslacht Aloe behoren ca. 300 plantensoorten met verdikte bladeren (bladsucculenten). Vroeger werden ze, samen met de verwante vetplantengeslachten Haworthia en Gasteria tot de Leliefamilie (Liliaceae) gerekend.  Uit DNA-onderzoek bleek echter dat deze planten moleculair, erfelijk beschouwd, verschillen met de soorten uit de Leliefamilie. Sindsdien behoren ze, evenals bijvoorbeeld Kniphofia en Eremurus tot de Affodilfamilie (Asphodelaceae).

Er zijn grote verschillen in afmetingen tussen de aloësoorten. De kleinste soort is Aloe saundersiae die een rozet van grasachtige bladeren heeft. De bladeren liggen op de grond en de diameter van het rozet is ca. 10 cm. Het andere uiterste is de soort Aloe bainesii (syn. voor Aloe barberae)  die kan uitgroeien tot een 20 m. hoge boom.

ALOE VERA

Van de aloë’s wordt Aloe vera het meest gebruikt voor de productie van commerciële producten.
De plant heeft 2 wetenschappelijke namen. Dit is te wijten aan verwarring omtrent de oorspronkelijke  herkomst van de plant. De plant is namelijk niet afkomstig van Barbados maar van het Arabisch Schiereiland.  Op Barbados worden deze planten slechts gekweekt. Dus veranderde men de naam in Aloe vera barbadensis ‘Miller’. Dit was echter wel een hele mond vol. Al snel sprak men alleen over Aloe vera. Thans wordt de plant ook officieel  Aloe vera genoemd en is Aloe vera dus een synoniem voor Aloe barbadensis  ‘Miller’.